25 Nisan 2008 Cuma

Mefkur Hüzmeler

Yanılgılar tarihimizin temelinde, yüksek düzeyde taşıdığımız ve bağlandığımız duygusallıklar yatıyor. Sorumluluklarımızı bir kenara bırakarak, kabuğumuza çekilerek, kapalı yaşamayı seçmek asla bir çözüm değildir.

&&&

Gerçekliğe hiçbir şekilde kayıtsız kalmamak, ancak gerçeği de bir saplantı haline getirmemek gerekir.

&&&

Sorumlulukları ertelemek, umutları ertelemektir.

&&&

Umutlar sorumluluklarla başlar, sorumluluklarla büyür.

&&&

Kalbimiz, ruhumuz, bilincimiz; kaynağını, yönünü, istikametini yitirmemişse eğer, henüz umutlar tükenmemiştir. İyi, doğru, güzel şeyler yapma; iyi, doğru, güzel inşalara yönelme yeteneğimiz, azmimiz, birikimimiz varsa eğer, umutlar var demektir. Bir şeyler yapmıyorsak eğer, bir amacımız kalmamıştır demektir.

&&&

Hayatımız inançlarımız üzerine kuruludur.

&&&

İnançlarımıza sadakatsizlik ederek, hayatımızı yok edemeyiz.

&&&

Temel insanlık değerlerinin; varlığını gerekliliğini, işlemlerini sağlamaya çalışan bir dönemin kapanmak üzere olduğunu görüyoruz.

&&&

Dünyaya ABD ufkundan bakmaya mecbur ve mahkum değiliz.

&&&

Hayatımızı bir alışkanlığa dönüştürmemeliyiz. Alışkanlıklarımızın sınırlarını aşabilmeliyiz.

&&&

Kimliğimizi ve kişiliğimizi borçlu bulunduğumuz ahlakî ilkelerimizi, temel tercihlerimizi her koşulda sonuna kadar savunabilmeliyiz. Yeni bir ufuk bulmalı, gerektiğinde yeniden başlamanın hazzını ve sevincini yaşamalıyız. Hizip, grup, etnik köken, cemaat çıkarlarına göre yapılan İslamî yorumlar karşısında dikkatli olmalıyız.

&&&

Seslerimizi birleştirerek, seslerimizi çoğaltarak, seslerimizi yükselterek, radikal başlangıçlar yapabilmeliyiz.

&&&

Daha yüksek bir sorumluluk düzeyine, daha yüksek bir bilinç düzeyine ihtiyacımız var.

&&&

Kendilerini, geleneksel duvarlar içerisine hapseden toplumlar, tarihsel değişimlere, yeniliklere ve yenilgilere ilgi duymaz, bu gelişmeleri merak etmezler. Dünyada olup bitenleri anlamaya çalışmak ve merak etmek de bir hayatiyet ve hareket belirtisidir.

* Atasoy Müftüoğlu’nun Küresel İhtiraslar ve Küresel Kuşatma isimli eserinden derlenmiştir. Derlemelerimiz devam edecek.

Hiç yorum yok: